sobota, 4 stycznia 2014



Wiele osób uwielbia chałwe. W tym mój chłopak. Na jego urodziny przygotowałam chałwowo-kawowy sernik.  Wszyscy byli nim zachwyceni. Sernik okazał się niezbyt trudny w zrobieniu. Sernik należy przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi przebywać długo w lodówce (min. 12 godzin)

Ilość:   ok. 14 średnich  kawałków

Koszt: ok. 45 zł   

Składniki :

Masa kawowo-chałwowa:
• 300 g chałwy 
• 100 ml mocnej kawy 
• 100 ml śmietanki kremówki 30%

Spód:
• 190 g ciastek maślanych kakaowych (mogą byc zwykłe maślane + 2 łyżki gorzkiego kakao)
• 2 łyżki masła 
• 60 g chałwy

Masa serowa:
• 500 g tłustego twarogu
• 500 g mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 5 jajek
:
Na wierzch :
• 200 g śmietany 12% lub 18% 
• 1 łyżka cukru wanilinowego

Dekoracja:
• pokruszona chałwa
• konfitura wiśniowa ( polecam konfiture wiśniową z łowicza)


Przygotowanie:
Twaróg i serek mascarpone oraz jajka wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Masa kawowo-chałwowa:

Pokruszoną chałwę włożyć do rondelka, dodać zaparzoną kawę i śmietankę kremówkę, następnie mieszając podgrzewać w rondelku aż do rozpuszczenia chałwy. Odstawić z ognia, ostudzić.
Spód: Ciasteczka, masło i chałwę zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłożyć na dno tortownicy, mocno uklepać, wstawić do lodówki.
W międzyczasie możemy włączyć piekarnik aby nagrzał się do temperatury 175 ˚ C (grzanie góra i dół)

Masa serowa: 
Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Włożyć go do misy, dodać mascarpone, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Na koniec zmiksować z ostudzoną masą kawowo-chałwową.
Masę wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do120 st. C i piec przez kolejne 90 minut

Na wierzch: 
Przygotowujemy polewę: Mieszamy śmietanę z cukrem waniliowym. Gdy Sernik się upiecze szybko go wyciągamy z piekarnika i na górę rozsmarowujemy polewę. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i piec dalej przez 15 minut w 120 stopniach C.
 Musimy pamiętać aby stopniowo wyjmować  sernik z piekarnika - najpierw lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej. Wyjąć na blat i ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 12 godzin. Im sernik dłużej się chłodzi tym nabiera lepszej konsystencji i smaku.
Sernik możemy ozdobić pokruszoną chałwą i polać konfiturą wiśniową ;) 





Tagged: , , ,

5 komentarzy:

  1. Przepysznie to wygląda! I na pewno równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest wspaniały ,ja też uwielbiam chałwę .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również uwielbiam chałwę :) ten tort prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie, połączenie kawy i chałwy musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)