Za oknami mamy wiosnę, a dopiero mamy marzec. To dosyć nietypowe dla naszego klimatu. Ciężko gdzieś znaleźć pyszne, młode warzywa. Dla osób które tęsknią za wiosną, przygotowałam specjalną sałatkę ,która bardzo przyjemnie będzie kojarzyć się z wiosennym słońcem.
Składniki (na 4 osoby):
Składniki (na 4 osoby):
- roszponka z rukola (ok.60 g - można kupić gotową mieszankę w tesco)
- garść sałaty (lodowa, karbowana )
- garść kiełków (słonecznika, rzodkiewki, brokułu )
- 100 g sera Lazur
- 2 gruszki
- 3 łyżki orzeszków ziemnych ( najlepiej bez soli !)
- 3 łyżki żurawiny
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- sól i pieprz
- łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
Przepis:
Sałaty, kiełki, bazylię opłukać, lekko wysuszyć i przełożyć do miski. Gruszkę pokroić na małe plasterki, ser rozkruszyć w palcach i dodać do sałaty. Ziarna słonecznika i orzeszki uprażyć na patelni na małym ogniu. Następnie możemy nimi posypać sałatkę wraz z żurawiną.
W szklance mieszamy ze sobą oliwę, wodę, odrobinę soli, pieprzu i syropu z agawy.
Sosem polewamy sałatkę, chwilę przed podaniem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)