W bardzo łatwy sposób możemy urozmaicić nasze posiłki. Udka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej są wyśmienite. Mięso z zewnątrz jest chrupiące a w środku miękkie i soczyste. Jeśli mamy trochę więcej czasu lub chcemy zaskoczyć gości czymś wyjątkowym, warto spróbować tych udek. Udka możemy podać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Danie wspaniale komponuje się z sałatką z rukoli i roszponki.
Udka nacinamy, robiąc 3 równoległe rozcięcia. Wkładamy je do dużego naczynia. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Doprawiamy ją solą i pieprzem według własnych preferencji. Polewamy udka marynatą. Każde z udek musi być dokładnie obsmarowane marynatą.
Naczynie z udkami włożyć do lodówki na minimum godzinę. W międzyczasie możemy rozgrzać grill do 180 stopni. Udka wyjmujemy z marynaty i układamy ruszcie piekarnika.
Warto mieć pod rusztem blachę, by marynata i tłuszcz kapały na nią a nie na piekarnik .Ważne jest by udka upiekły się w środku. Po 20 minutach należy obrócić udka na drugą stronę i polać je marynatą. Przez kolejne 20 minut grillować je. Jeśli nie będą zarumienione i chrupiące można zwiększyć temperaturę piekarnika.

Danie wspaniale komponuje się z sałatką z rukoli i roszponki.
Ilość : 4 porcje
Składniki :
- 12 kawałków udek z kurczaka
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 3 łyżki francuskiej musztardy
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przepis:
Naczynie z udkami włożyć do lodówki na minimum godzinę. W międzyczasie możemy rozgrzać grill do 180 stopni. Udka wyjmujemy z marynaty i układamy ruszcie piekarnika.
Warto mieć pod rusztem blachę, by marynata i tłuszcz kapały na nią a nie na piekarnik .Ważne jest by udka upiekły się w środku. Po 20 minutach należy obrócić udka na drugą stronę i polać je marynatą. Przez kolejne 20 minut grillować je. Jeśli nie będą zarumienione i chrupiące można zwiększyć temperaturę piekarnika.

0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)