Za oknem w końcu pada śnieg. Nie ma nic lepszego niż usiąść w wygodnym fotelu z książką, herbatą i pysznym domowym ciastem.
Mam dla Was niezwykle prosty i szybki przepis na czekoladowe ciasta z twarogiem. Łaciate ciasto świetnie się sprawdzi jako źródło energii przy śnieżnych szaleństwach.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki sodu oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 150 g twarogu
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek kakao
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z solą i sodą. Dodać cukier, kakao i dobrze wymieszać. Mleko wymieszać z olejem i dodać do wcześniej przygotowanej mąki. Wszystko ze sobą wymieszać.
Twaróg, 4 łyżki cukru oraz jajko miksować do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem i następnie nanieść masę twarogową na nie.
Piec w 180°C przez ok. 30 min.

Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńTaka łaciata krówka, świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne. U mnie sprawdza się nawet latem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Dobre, ale czegoś brakuje w masie kakao, może cukru albo nie wiem. Jest mało wyraźne.
OdpowiedzUsuń