niedziela, 25 stycznia 2015

Za oknem w końcu pada śnieg. Nie ma nic lepszego niż usiąść w wygodnym fotelu z książką, herbatą i pysznym domowym ciastem. 
Mam dla Was niezwykle prosty i szybki przepis na czekoladowe ciasta z twarogiem. Łaciate ciasto świetnie się sprawdzi jako źródło energii przy śnieżnych szaleństwach.  

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mleka 
  • 1,5 łyżeczki sodu oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 150 g twarogu 
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek kakao 
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z solą i sodą. Dodać cukier, kakao i dobrze wymieszać. Mleko wymieszać z olejem i dodać do wcześniej przygotowanej mąki. Wszystko ze sobą wymieszać. 
Twaróg, 4 łyżki cukru oraz jajko miksować do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem i następnie nanieść masę twarogową na nie.
Piec w 180°C przez ok. 30 min.




Walentynkowe menu

Tagged: , , , , , , , ,

5 komentarzy:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka łaciata krówka, świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie i smaczne. U mnie sprawdza się nawet latem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Dobre, ale czegoś brakuje w masie kakao, może cukru albo nie wiem. Jest mało wyraźne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)