niedziela, 18 stycznia 2015


Dziś przygotowałam dla Was obiecany przepis na pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i parmezanem. Danie zainspirowane pewną cudowną knajpką w Pradze, do której pewnie jeszcze wrócę, będąc w tym wspaniałym mieście. Specjalnością "U Slepé Kočičky " są naleśniki z przeróżnymi farszami. Lokal jest oddalony od centrum, ale przemieszczając się tramwajami po Pradze, bardzo łatwo tam trafić. 
Wracając do przepisu,  kurczaka tym razem piekłam w całości. Powoduje to ,że kurczak jest bardzo soczysty i aromatyczny. Oczywiście zajmuje to więcej czasu niż pieczenie kurczaka pokrojonego w kostkę, ale moim zdaniem lepiej smakuje i warto poświecić troszkę więcej czasu na przygotowanie w ten sposób mięsa.

Składniki: 4 porcje
Ciasto naleśnikowe:
ok. 10 naleśników

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia
Farsz:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 450 g szpinaku mrożonego lub 1 wiązka świeżych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki serka mascarpone lub  śmietany 12% lub zwykłego twarogowego, kremowego serka 
  •  2 łyżki masła
  • ok 50-100 g tartego parmezanu lub sera grana padano 
  • sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek, bazylia
Sos czosnkowy:
  • 1 mały jogurt
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, bazylia, sól
Przygotowanie:

Naleśniki:
Mąkę oraz przyprawy mieszamy w misce. W mące robimy małe wgłębienie i wbijamy jajka. Mieszamy i dodajemy mleko, połowę objętości wody i oliwę. Gdy ciasto będzie za gęste to powoli dolewamy resztę wody aż do uzyskania idealnej konsystencji. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu. Jednak jeśli mamy starą patelnię należy dodać parę kropli oliwy przed wylaniem ciasta na patelnię. 

Kurczak:
Kurczaka myjemy i kroimy na pół lub więcej dużych części. Przyprawiamy, kropimy oliwą i odstawiamy na 30 min. Rozgrzewamy na patelni kilka kropli oliwy i kładziemy na nią kurczaka. Przypiekamy go z zewnątrz, a następnie podlewamy go małą ilością wody i przykrywamy patelnie pokrywką. Dusimy kurczaka tak przez ok. 20 minut, obracając co jakiś czas.
Gotowego kurczaka kroimy na plasterki. 

Szpinak: Mrożony szpinak dajemy do garnuszka, żeby się odmroził. Następnie doprawimy go solą pieprzem, wrzucamy posiekane ząbki czosnku i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Dodajemy 2 łyżki serka mascarpone (lub innego jeśli chcemy mniej kaloryczną wersję).
Na koniec wsypujemy część tartego sera i rozpuszczamy w szpinaku.

Sos czosnkowy : Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Naleśniki nakładamy na talerze, układamy na nich szpinak, kurczaka, posypujemy tartym serem. 
Można je również polać sosem czosnkowym. 



Reakcje:

Tagged: , , , , , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)