piątek, 27 grudnia 2013

Już od kilku lat co roku na święta robię trufle jako upominki dla bliskich. I tego roku je zrobiłam. Są czasochłonne. Zajmują około 4 godzin. Masa truflowa musi stygnąć co najmniej 2 godziny. Najlepiej smakują tak 3-4 dni po zrobieniu. Wtedy trufle nabierają odpowiedniej konsystencji.


Trufle z białej czkolady

Ilość: około 30 sztuk
Koszt: 15 zł
Składniki:
• 200 g białej czekolady
• 100 g masła w temp. pokojowej
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki rumu lub likieru np. kokosowego
Do ozdoby:
• wiórki kokosowe
• płatki migdałów
• cukier puder(nie polecam - trufle wtedy przypominają nie ugotowane kluski)

Czekoladę połamać na drobne kawałki. Roztopić ją w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem na małym ogniu.Należy ciągle mieszać aby nie przypalić czekolady. Odłożyć do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ostudzoną,lecz nie chłodną roztopioną czekoladę dodawać powoli do utartego masła miksując. Po dodaniu całej czekolady wstawić do lodówki na około 2 godziny lub do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.

Formowanie i ozdabianie trufli : Najlepiej nabierać masę łyżeczką i w dłoniach formować kulki. Następnie obtoczyć je we wiórkach, płatkach migdałowych lub w czymś innym co przygotowaliśmy do ozdabiania. Gdy skończymy, trufle należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Trufle z gorzkiej czekolady :
Ilość: 50
Koszt: 20 zł
Składniki:
•300g gorzkiej czekolady (powyżej 50 % zawarość kakao)
•150 ml śmietany 36%
•aromat waniliowy
• 1 łyżka brandy,rumu lub whisky (ewentualnie można użyć kilka kropli aromatu rumowego)
Do ozdoby:
•kakao
•posiekane orzechy
•wiórki kokosowe/ czekoladowe
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.Wlewam do niej śmietankę. Mieszam. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmują to z ognia. Dodaję do środka kilka kropli aromatu waniliowego oraz wlewam alkohol.Wszystko dokładnie mieszam. Mase wkładam do lodówki do zastygnięcia. Podobnie jak w przypadku białych trufli formuje kulki i ozdabiam je. Następnie trufle przed podaniem przechowuje 3 dni w lodówce.

Tagged: , , , , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)