Chrupiące naleśniki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Podane z pysznymi dojrzałymi truskawkami tworzą idealny deser na letni dzień.
Składniki (na 8 naleśników) (2 porcje) :
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki.
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy mleko, olej oraz jajka. Całość mieszamy, aż ciasto będzie miało gładką, jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju wlewamy chochelką masę naleśnikową. Smażymy naleśniki z dwóch stron, aż do zarumienienia.
Naleśniki układamy na talerzu, polewamy jogurtem (lub śmietaną) i układamy truskawki. Całość możemy posypać cukrem pudrem.
Składniki (na 8 naleśników) (2 porcje) :
- 250 ml mleka
- 100 g mąki
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 1 duży jogurt ( może być też śmietana)
- cukier puder do posypania
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki.
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy mleko, olej oraz jajka. Całość mieszamy, aż ciasto będzie miało gładką, jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju wlewamy chochelką masę naleśnikową. Smażymy naleśniki z dwóch stron, aż do zarumienienia.
Naleśniki układamy na talerzu, polewamy jogurtem (lub śmietaną) i układamy truskawki. Całość możemy posypać cukrem pudrem.
Kocham naleśniki z owocami!
OdpowiedzUsuń