sobota, 31 maja 2014

Chrupiące naleśniki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Podane z pysznymi dojrzałymi truskawkami tworzą idealny deser na letni dzień.

Składniki (na 8 naleśników) (2 porcje) :
  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 1 duży jogurt ( może być też śmietana)
  • cukier puder do posypania
  • 500 g truskawek

Przygotowanie:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki.
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy mleko, olej oraz jajka. Całość mieszamy, aż ciasto będzie miało gładką, jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju wlewamy chochelką masę naleśnikową. Smażymy naleśniki z dwóch stron, aż do zarumienienia.
Naleśniki układamy na talerzu, polewamy jogurtem (lub śmietaną) i układamy truskawki. Całość możemy posypać cukrem pudrem.




Milion smaków truskawek
Reakcje:

Tagged: , ,

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)