Składniki ( 4 porcje ):
- filet z łososia norweskiego o wadze ok. 800 g.
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g pomidorków koktajlowych
- oregano
- bazylia
- czerwona papryka w proszku
- sól, pieprz
- gęsta śmietana lub jogurt grecki (opcjonalnie do podania)
Przygotowanie:
Łososia opłukać zimną wodą i osuszyć. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce i odłożyć. Wycisnąć sok z pomarańczy i przelać go do miski. Następnie należy włożyć łososia do miski skórką do góry (jak na zdjęciu), tak, aby mięso było całe zamoczone i zostawić na 30 minut.
W miedzyczasie możemy pokroić pomidorki na połówki, poukładać je na tacce do grillowania i skropić je oliwą z oliwek, lekko posolić, posypać oregano i bazylią.
Pomidorki odkładamy i wracamy do łososia. Należy go wyciągnąć z soku z pomarańczy, następnie przyprawić solą i pieprzem, pospać słodką papryką i pokropić oliwą. Na koniec wetrzeć skórkę z pomarańczy w łososia ( stronę bez skórki ) położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wówczas przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż mięso nie będzie już surowe.
Pomidorki najlepiej jest grillować razem z łososiem. Grillujemy je przez około 10 minut, aż się przypieką.
Łososia podajmy z grillowanymi pomidorkami i śmietaną.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJadłem danie ze zdjęcia - było niesamowite!
OdpowiedzUsuńZachęcam do udziału w konkursie http://www.meskiwypas.pl/meskie-grillowanie-konkurs/
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne! Wszyscy goście byli zachwyceni.
OdpowiedzUsuń