piątek, 30 maja 2014



Składniki ( 4 porcje ):
  • filet z łososia norweskiego o wadze ok. 800 g.
  • 1 pomarańcza 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • oregano
  • bazylia
  • czerwona papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • gęsta śmietana lub jogurt grecki (opcjonalnie do podania)
Przygotowanie:
Łososia opłukać zimną wodą i osuszyć. Zetrzeć skórkę z  pomarańczy na tarce i odłożyć. Wycisnąć sok z pomarańczy i przelać go do miski. Następnie należy włożyć łososia do miski skórką do góry (jak na zdjęciu), tak, aby mięso było całe zamoczone i zostawić na 30 minut.
W miedzyczasie możemy pokroić pomidorki na połówki, poukładać je  na tacce do grillowania i skropić je oliwą z oliwek, lekko posolić, posypać oregano i bazylią.
Pomidorki odkładamy i wracamy do łososia. Należy go wyciągnąć z soku z pomarańczy, następnie przyprawić solą i pieprzem, pospać słodką papryką i pokropić oliwą. Na koniec wetrzeć skórkę z pomarańczy w łososia ( stronę bez skórki ) położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wówczas przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż mięso nie będzie już surowe.
Pomidorki najlepiej jest grillować razem z łososiem. Grillujemy je przez około 10 minut, aż się przypieką. 


Łososia podajmy  z grillowanymi pomidorkami  i śmietaną. 







Grilluj z łososiem norweskim!
Reakcje:

Tagged: , , ,

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem danie ze zdjęcia - było niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcam do udziału w konkursie http://www.meskiwypas.pl/meskie-grillowanie-konkurs/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło przepyszne! Wszyscy goście byli zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)