środa, 16 kwietnia 2014



Składniki na muffinki (ok. 20 sztuk) :
  • 250 g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia) przesiewamy do miski i mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki ( mleko, olej, jajka).
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Ciasto wlewamy do foremek i pieczemy  przez 20 min w temp. 200 °C (grzałka góra i dół).



Składniki na krem:
  • szklanka świeżych liści mięty
  • łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 120 g serka typu philadelphia
  • 180 g miękkiego masła
  • wiórki czekoladowe (ok. 2 łyżki)
Wykonanie: 
Świeże liście mięty myjemy, osuszamy i siekamy. Masło, ser i posiekane liście dajemy do miski i miksujemy mikserem na wolnych obrotach dopóki składniki się nie wymieszają. Następnie zwiększmy obroty i miksujemy przez minute. Do kremu dodajemy powoli cukier puder ciągle miksując, do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy wiórki czekoladowe i mieszamy łopatką.
Krem nakładamy na muffinki, posypujemy trochę wiórkami czekoladowymi, a na górę dajemy liść mięty posypany cukrem pudrem.





Babki i babeczki


Reakcje:

Tagged: , , ,

6 komentarzy:

  1. świetne połączenie, na pewno smakuje fenomenalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Kasiu. ;-) Zachęcam do skosztowania.

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł..dzięki za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki były doskonałe, naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, muszą rozpływać się w ustach :)
    świetny pomysł z tym kremem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)