Składniki na muffinki (ok. 20 sztuk) :
- 250 g mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
Wszystkie suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia) przesiewamy do miski i mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki ( mleko, olej, jajka).
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Ciasto wlewamy do foremek i pieczemy przez 20 min w temp. 200 °C (grzałka góra i dół).
Składniki na krem:
- szklanka świeżych liści mięty
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 120 g serka typu philadelphia
- 180 g miękkiego masła
- wiórki czekoladowe (ok. 2 łyżki)
Świeże liście mięty myjemy, osuszamy i siekamy. Masło, ser i posiekane liście dajemy do miski i miksujemy mikserem na wolnych obrotach dopóki składniki się nie wymieszają. Następnie zwiększmy obroty i miksujemy przez minute. Do kremu dodajemy powoli cukier puder ciągle miksując, do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy wiórki czekoladowe i mieszamy łopatką.
Krem nakładamy na muffinki, posypujemy trochę wiórkami czekoladowymi, a na górę dajemy liść mięty posypany cukrem pudrem.
świetne połączenie, na pewno smakuje fenomenalnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Kasiu. ;-) Zachęcam do skosztowania.
UsuńCiekawy pomysł..dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńDziekuje;)
UsuńMuffinki były doskonałe, naprawdę świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwow, muszą rozpływać się w ustach :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tym kremem
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń