sobota, 10 stycznia 2015



Połączenie szpinaku z serem feta i towarzyszącym im kurczakiem jest jednym z moich ulubionych.
Dziś przygotowałam dla Was prosty przepis na naleśniki z tą wspaniałą mieszanką składników.
Do tego pyszne pełnoziarniste ciasto naleśnikowe, które z pewnością pozwoli Wam zachować noworoczne postanowienia dotyczące zdrowego odżywiania się.
Dla osób, które nie przepadają za fetą, dodam wkrótce przepis na drugie przepyszne naleśniki, ze  szpinakiem, parmezanem i kurczakiem pieczonym w całości.

Składniki: 4 porcje
Ciasto naleśnikowe:
ok. 10 naleśników

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia
Farsz:
  • pół opakowania sera feta
  • 450 g szpinaku mrożonego lub 1 wiązka świeżych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,bazylia, słodka i ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie 
  • pierś z kurczaka
  • łyżka masła*
Sos czosnkowy:
  • 1 mały jogurt
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, bazylia, sól
Mąkę oraz przyprawy mieszamy w misce. W mące robimy małe wgłębienie i wbijamy jajka. Mieszamy i dodajemy mleko, połowę objętości wody i oliwę. Gdy ciasto będzie za gęste to powoli dolewamy resztę wody aż do uzyskania idealnej konsystencji. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu. Jednak jeśli mamy starą patelnię należy dodać parę kropli oliwy przed wylaniem ciasta na patelnię. 

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni.
Na patelnię dajmy zamrożony szpinak i podgrzewamy go tak długo, aż się roztopi. Następnie dodajemy do niego łyżkę masła i mieszamy. Dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, posiekany czosnek i gotujemy na małym ogniu.
Ser feta kroimy na kostkę i dodajemy do szpinaku ciągle mieszając.  

Sos czosnkowy : Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Naleśniki układamy na talerzu. Nakładamy na nie farsz, polewamy sosem. Delektujemy się przepysznym smakiem chrupiącego kurczaka w tle ze szpinakiem i rozpływającym się serem feta.
Smacznego




Tagged: , , , , , , , , ,

7 komentarzy:

  1. W farszu zawarłaś najlepsze z możliwych połączeń. :) A ser feta kocham!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zgadzam się z Szefową :) Poproszę takie kurierem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne! Razowe nalesniki i szpinak, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za tak miłe komentarze. Dla Was aż miło gotować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. naleśniki pierwsza klasa super przepis bardzo dziekujemy i polecamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mierzyłam czasu. Wszystko zależy od ilości i umiejętności w kuchni. Można na raz przygotowywać kurczaka, szpinak i naleśniki jak ktoś potrafi.
      Myślę, że przygotowanie naleśników(ok. 4 porcji) może zająć około 30/40 minut.
      Pozdrawiam ;)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)