czwartek, 26 czerwca 2014


Mam dla Was przepis na orientalne danie z kurczaka.  Można je zrobić na dwa sposoby.  Jeden jest taki, że użyje się gotowego sosu słodko-pikantnego (Polecam z firmy tao-tao ) i wtedy czas przygotowania jest bardzo krótki. Drugi sposób to zrobić samemu sos - bardziej czasochłonne, lecz daje nam niezwykła satysfakcje z wyśmienitego sosu domowej roboty.

Składniki (2 porcje) :
Sos:
  • 5 papryczek chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka utartego kłącza imbiru
  • ok. 100 ml winnego octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
Pozostałe:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • pół papryki zielonej
  • pół papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • pół szklanki sosu.
  • przyprawy w proszku : imbir, czosnek, papryka chili, słodka papryka, tymianek, sól, pieprz
  • ryż

Przygotowanie:

Sos: Do robienia sosu polecam używanie rękawiczek jednorazowych. Papryczki należy przekroić na pół i wyciągnąć z nich pestki. Następnie pokroić na malutkie kosteczki. 
Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach ,a czosnek rozgnieść.
Do małego rondelka wlewamy ocet, i wsypujemy cukier. Gotujemy, mieszając do uzyskania gęstego syropu.
Do rondelka wrzucamy pokrojoną papryczkę chili, starty imbir i czosnek. Gotujemy na małym ogniu aż sos stanie się gęsty.

Kurczak: Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, imbirem i czosnkiem. Następnie smażymy go na oleju.
Gotujemy ryż.
Warzywa kroimy na małe kosteczki i dusimy przez około 10 minut. Do warzyw dodajemy kurczaka oraz sos. Gotujemy ze sobą przez około 5 minut.
Podajemy z ryżem i z dużą szklanką wody ;)
Smacznego

Reakcje:

Tagged: , , ,

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, uwielbiam takie słodko-kwaśne sosy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam sos z mniejszą ilością papryczki i też była moc;) , dzieki za przepis i polecam bardzo! Bożena.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)