Łosoś z grilla z letnimi dodatkami to idealne danie na słoneczne dni. Limonka niezwykle orzeźwia smak łososia. Słodka truskawka, młody szpinak i dojrzałe awokado stanowią doskonałą kompozycje z miodowo-limonkowym łososiem. Polecam serwować z białym półwytrawnym winem lub lemoniadą.
Składniki ( na 4 porcje) :
- 600 g filetu z łososia norweskiego
- kilka listków świeżej mięty
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
Sałatka:
- wiązka młodego szpinaku
- 250 g słodkich truskawek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 awokado
Sos do sałatki:
- oliwa z oliwek
- Przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
- łyżeczka soku z limonki
- łyżeczka wody
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Łososia myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie nacieramy go marynatą. Limonkę wyparzamy, a następnie trzemy jej skórkę na łososia. Na górę układamy listki mięty. Łososia owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Myjemy szpinak, truskawki i awokado. Awokado obieramy i kroimy na kostkę. Truskawki wystarczy pozbawić szypułek. Możemy również je przekroić na pół. Cebulką siekamy na małe kawałeczki.
- Przygotowujemy sos do sałatki.
- Łososia odwijamy z foli, ściągamy listki mięty. Łososia układamy na grillu skórką do dołu. Pieczemy około 5 minut i delikatnie przekładamy łopatkami na drugą stronę na 2 minuty.
- Na talerzu układamy szpinak, truskawki, awokado i cebulkę, sałatkę kropimy sosem.
- Układamy łososia na sałatce.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSam widok dania już świadczy na pewno o tym, ze jest ono smaczne. Ja jestem także zdania, że przepis na zapiekanego łososia z https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-zapiekany-z-pistacjowa-kruszonka-z-paprykowymi-chipsami-i-salsa/ jest na pewno bardzo fajnym pomysłem.
OdpowiedzUsuń