sobota, 28 czerwca 2014


Łosoś z grilla z letnimi dodatkami to idealne danie na słoneczne dni.  Limonka niezwykle orzeźwia smak łososia. Słodka truskawka, młody szpinak i dojrzałe awokado stanowią doskonałą kompozycje z miodowo-limonkowym łososiem. Polecam serwować z białym półwytrawnym winem lub lemoniadą.

Składniki ( na 4 porcje) :
  • 600 g  filetu z  łososia norweskiego
  • kilka listków świeżej mięty
Marynata:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
Sałatka:
  • wiązka młodego szpinaku
  • 250 g słodkich truskawek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 awokado
Sos do sałatki:
  • oliwa z oliwek
  • Przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
  • łyżeczka soku z limonki
  • łyżeczka wody
Przygotowanie:
  • Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  • Łososia myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia.  Następnie nacieramy go marynatą. Limonkę wyparzamy, a następnie trzemy jej skórkę na łososia. Na górę układamy listki mięty. Łososia owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. 
  • Myjemy szpinak, truskawki i awokado. Awokado obieramy i kroimy na kostkę. Truskawki wystarczy pozbawić szypułek. Możemy również je przekroić na pół. Cebulką siekamy na małe kawałeczki.
  • Przygotowujemy sos do sałatki. 
  • Łososia odwijamy z foli, ściągamy listki mięty. Łososia układamy na grillu skórką do dołu. Pieczemy około 5 minut i delikatnie przekładamy łopatkami na drugą stronę na 2 minuty.
  • Na talerzu układamy szpinak, truskawki, awokado i cebulkę, sałatkę kropimy sosem. 
  • Układamy łososia na sałatce.







Grilluj z łososiem norweskim!
Reakcje:

Tagged: , , , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)