Wakacje.
Myślałam, że będę miała mnóstwo wolnego czasu. Chciałam się podzielić z Wami moimi przepisami na pyszne ciasta i desery z owocami sezonowymi. Wyśmienite dania z grilla. Wszystko co można zrobić z owoców i warzyw, które daje nam lato!
Niestety, dopiero teraz znalazłam wolny czas. Podziwiam wszystkie blogerki, które pracują, mają dzieci i prowadzą bloga. Dla mnie to było niewykonalne. Na szczęście mama wróciła, jestem wolna - mogę blogować. Dodam kilka zaległych przepisów, a kolejne już będą dodawać na bieżąco.
Może na przepis z czereśniami jest już trochę za późno, ale zamiast czereśni można dodać inne owoce które pozostały nam jeszcze w ogródkach: borówki, maliny, porzeczki itp.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Pleśniak:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
Pozostałe:
- 450 g czereśni (lub innych owoców)
- 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy,mieszamy z solą i siekamy ( lub wyrabiamy ręcznie) z masłem.
Masę łączymy z cukrem. Dodajemy żółtka i wyrabiamy.
Ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
Włączmy piekarnik na 170°C.
Czereśnie drylujemy, posypujemy cukrem, a gdy puszczą sok posypujemy przesianą mąką ziemniaczaną.
Ciasto dzielimy na dwie kule: małą i dużą. Większą kulę rozpłaszczmy na dół tarty i wstawiamy do piekarnika na 10 min.( max. 15 min. - nie możemy się zagapić !)
W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Białka miksujemy na dużych obrotach, a następnie powoli wsypujemy cukier ciągle miksując.
Następnie rozwałkowujemy mniejszą kulę. Kroimy ją na paski.
Wyciągamy dół tarty z piekarnika, kładziemy czereśnie, rozsmarowujemy ubitą pianę z białek i na samą górę układamy paski z ciasta.
Ciasto pieczemy w 170°C przez 30-40 minut.
Smacznego!
Mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry placek. Niestety sezon na owoce, trwa krótko, ale w zamrażarce miałem mrożone poziomki z Pińczowa, wykorzystałem je. Ciasto wszystkim smakowało. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze, że smakowało! Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z bloga! Może niektóre są troszkę skomplikowane ale zawsze wychodzą!
Usuń