wtorek, 29 lipca 2014


Nie ma nic smaczniejszego na śniadanie niż domowe dżemy. Przygotowanie takiego dżemu jest niesamowicie proste, a efekt zniewalający. Dżem nada się do ciast, galaretek, kisieli, koktajli. 
Tym wspaniałym smakiem możemy się cieszyć cały rok.

Ilość: 6 słoiczków (po ok. 300 g)

Składniki : 
  • 1,4 kg porzeczek
  • 1 żelfix 3 w 1  ( lub cukier żelujący )
  • 2,5 szklanki cukru (jeśli użyjemy cukru żelującego dajemy tylko szklankę cukru)

Wyparzamy słoiki. 
Porzeczki myjemy, dodajemy żelfix i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dalej gotujemy na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Następnie przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Gdy wystygną wystarczy nałożyć na górę kółko wycięte z papieru, zawiązać wstążką  i podpisać.
Tak przygotowanym dżemem możemy się cieszyć cały rok oraz obdarować bliskich. 









Przetwory
Porzeczkowo mi 2014
Reakcje:

Tagged: , , , ,

1 komentarz:

  1. Domowe dżemy nie mają sobie równych :) Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)