Nie ma nic smaczniejszego na śniadanie niż domowe dżemy. Przygotowanie takiego dżemu jest niesamowicie proste, a efekt zniewalający. Dżem nada się do ciast, galaretek, kisieli, koktajli.
Tym wspaniałym smakiem możemy się cieszyć cały rok.
Ilość: 6 słoiczków (po ok. 300 g)
Składniki :
- 1,4 kg porzeczek
- 1 żelfix 3 w 1 ( lub cukier żelujący )
- 2,5 szklanki cukru (jeśli użyjemy cukru żelującego dajemy tylko szklankę cukru)
Wyparzamy słoiki.
Porzeczki myjemy, dodajemy żelfix i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dalej gotujemy na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Następnie przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Gdy wystygną wystarczy nałożyć na górę kółko wycięte z papieru, zawiązać wstążką i podpisać.
Tak przygotowanym dżemem możemy się cieszyć cały rok oraz obdarować bliskich.
Domowe dżemy nie mają sobie równych :) Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń