Przepyszne, proste muffiny na maślance. Szybkie w przygotowaniu. Należy je przyrządzić zaraz przed podaniem bo w innym przypadku natychmiast znikną. Zamiast porzeczek można użyć innych sezonowych owoców.
Ilość: 12 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych porzeczek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, a w drugiej mokre. Porzeczki obtaczamy w mące i dodajemy do suchych składników. Wymieszaną maślankę, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy ze sobą. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 180°C.
Na koniec możemy posypać cukrem pudrem i przyozdobić świeżymi porzeczkami!
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń