wtorek, 29 lipca 2014


Przepyszne, proste muffiny na maślance. Szybkie w przygotowaniu. Należy je przyrządzić zaraz przed podaniem bo w innym przypadku natychmiast znikną. Zamiast porzeczek można użyć innych sezonowych owoców.

Ilość: 12 sztuk
Składniki: 
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych porzeczek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, a w drugiej mokre. Porzeczki obtaczamy w mące i dodajemy do suchych składników. Wymieszaną maślankę, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy ze sobą. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 180°C.
Na koniec możemy posypać cukrem pudrem i przyozdobić świeżymi porzeczkami!








Porzeczkowo mi 2014

Tagged: , , , , , ,

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)