środa, 25 czerwca 2014



Tort zrobiony na dzień ojca. Był to bardzo spontaniczny prezent. Niestety z powodu braku czasu, dopiero teraz mogę to dodać. Tort pomimo kremów, jest lekki i niezwykle smakowity. Przepis może i jest długi ale bardzo prosty do zrobienia. Szczerze polecam !

Składniki:

Biszkopt:
·         4 jajka
·         Szczypta soli
·         2/3 szklanki cukru
·         100 g mąki pszennej
·         40 g  mąki ziemniaczanej

Masa kawowa:
·         250 g serka typu philadelphia
·         1 łyżeczka mocnej kawy
·         2 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:
·         Garść migdałów
·         40 ml mocnego alkoholu
·         40 ml mocnej kawy
·         2 łyżki gorzkiego kakao
·         200 ml śmietany kremówki
·         1 łyżka cukru
·         2 łyżeczki żelatyny
·         4 łyżki dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)


Przygotowanie:

Biszkopt: Tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 175 ˚C. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy ze sobą. Oddzielamy białka od żółtek.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Nadal miksując dodajemy powoli cukier, następnie żółtka małymi porcjami, a na sam koniec dodajemy wymieszaną wcześniej mąkę też małymi porcjami.
Uzyskaną masę przekładamy do formy i pieczemy przez 30-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest suchy. Upieczony biszkopt spuszczamy z wysokości 40 cm na blat i wkładamy do otwartego piekarnika, żeby powoli wystygnął. Bardzo ważne jest to aby odciąć ciasto od formy zanim ją otworzymy. Biszkopt może się przylepić do ścianek i podczas otwierania formy ciasto się rozerwie.

Gdy biszkopt wystygnie kroimy go wzdłuż środka, tak aby uzyskać dwa spody biszkoptowe.  Nasączamy spody alkoholem i kawą, za pomocą pędzelka. Musimy zwrócić uwagę, żeby brzegi były dobrze zwilżone. W międzyczasie możemy prażyć migdały z łyżką cukru, aż się zarumienią.

Masa kawowa: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Masę nakładamy delikatnie na ten spód który będzie na dole. Posypujemy go kakao i prażonymi migdałami.

Krem ze śmietany: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia, ale mieszamy co jakiś czas. Nie możemy pozwolić ,aby żelatyna zastygła.
Śmietana musi być dobrze schłodzona, tak samo naczynie w którym będziemy ją ubijać.  
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy śmietana będzie sztywna, zmniejszamy obroty i powoli wlewamy schłodzoną żelatynę.  Ubitą śmietanę przekładamy na masę kawową. Zostawiamy trochę kremu na górę tortu.
Drugą część spodu smarujemy dżemem truskawkowym. Przekładamy ją na spód na którym znajduje się masa kawowa, migdały i śmietana.

Górę tortu smarujemy resztką ubitej śmietany, posypujemy kakao oraz migdałami. 
Dekorujemy truskawkami.



Reakcje:

Tagged: , ,

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)