niedziela, 22 czerwca 2014


Penne z łososiem, pomidorami i mascarpone posypane dojrzałym parmezanem tworzy idealne danie na romantyczną kolację, czy specjalny obiad. Przygotowanie zajmie nie więcej niż 30 minut ,a da efekt dania z bardzo dobrej restauracji. Doskonale będzie smakować podawane z półwytrawnym winem.
Zapraszam do skosztowania. Przepis poniżej:

Składniki ( na 4 porcje):
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego 
  • 400 g świeżego łososia
  • 400 g serka mascarpone
  • 3 pomidory
  • łyżka octu winnego białego ( może być wino półwytrawne)
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • połówka cytryny do pokropienia łososia
  • parmezan do posypania
  • świeża bazylia
Przygotowanie:
Łososia myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem, kropimy cytryną. Następnie całe kawałki podsmażamy przez 3 minuty z każdej strony (nie musi być w środku gotowy do zjedzenia).  Łosia dzielimy na małe kawałeczki, wyciągając ości. Drobne kawałeczki dajemy z powrotem na patelnie i dosmażamy je.
Gotujemy makaron.Do łososia dodajemy serek mascarpone i mieszamy. W miedzy czasie możemy pokroić pomidory na kostkę.Sos na patelni przyprawiamy bazylią, oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy ocet winny lub wino. Mieszamy. Na koniec dodajmy pokrojone pomidory na patelnie. Gotujemy to przez 4 minuty.
Jeśli sos będzie zbyt mdły możemy dodać więcej octu, wina, lub soku z cytryny.
Podane danie posypujemy parmezanem i przyozdabiamy bazylią.

Smacznego !






Reakcje:

Tagged: , , , , , , ,

2 komentarze:

  1. Mascarpone i łosoś ? Byłam zaskoczona jak to dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda i brzmi jak prawdziwie Boloński specjał!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)