niedziela, 22 czerwca 2014


Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i niesamowicie dobre. Jedno z lepszych czekoladowych ciast. Ma bardzo głęboki intensywny smak czekolady. Ciasto można wykonać z podwójnej porcji składników, ( jeśli chcemy by starczyło dla większej ilości osób), ale pojedyncza porcja w zupełności wystarczy.

Składniki:

• 150 g gorzkiej czekolady
• 50 g masła
• 140 g cukru
• 4 jajka
• 90 g mąki
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżka rumu, amaretto lub innego aromatycznego alkoholu
• migdały


Przygotowanie:
Do dużego garnka, dajemy masło oraz połamaną na kostki czekoladę i topimy to na małym ogniu, mieszając.
Następnie odstawiamy garnek z ognia do wystygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy. Do przestygniętej masy (może być ciepła) dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy dodawać małymi porcjami i dopiero jak wymieszamy dodawać kolejne porcje mąki. Gdy masa będzie gładka dodajemy ubite białka, też powoli, mieszając masę ciasta z dołu do góry. Na sam koniec dodajemy migdały oraz rum.
Ciasto należy piec przez 50-60 minut w temperaturze 150°C.
Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.



Reakcje:

Tagged: , , , , ,

4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda przepysznie! Lece do sklepu po składniki i piekę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te migdały na wierzchu świetnie wyglądają. Ciasto na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe to ciasto wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)