niedziela, 15 czerwca 2014


Jeśli macie ochotę na coś niezwykłego,  coś co wywoła niesamowity zapach w Waszej kuchni i dostarczy Waszym kubkom smakowym niesamowitych wrażeń to polecam Wam  risotto z krewetkami i zielonymi szparagami. Szparagi są bardzo łatwe w przygotowaniu, a naprawdę smaczne. Jako ,że sezon na nie ciągle trwa warto wzbogacać nimi swoje posiłki. Wracając do risotta to same szparagi w zupełności by wystarczyły, więc jeśli nie lubisz krewetek, możesz sobie je śmiało darować. Jeśli jednak lubicie kuchnie hiszpańską, która kojarzy się ze słonecznymi wakacjami to naprawdę radze użyć krewetek.
Oto przepis:

Składniki (2 porcje):
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 18 krewetek ( najlepiej kupić świeże, ale ciężko będzie z obieraniem ich. Dlatego polecam obrane ugotowane i zamrożone krewetki z ogonkami)
  • 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1 mała papryczka chilli 
  • pomidory igiełki *
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
*Nie są konieczne ale nadają pyszny aromat suszonych pomidorów.

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, pietruszkę oraz papryczkę należy posiekać. Następnie dusimy cebule, czosnek i pietruszkę na dużej patelni z oliwą z oliwek, aż cebula się zeszkli.
W międzyczasie możemy umyć szparagi, odkroić zdrewniałe końcówki szparagów oraz główki. (główek nie wyrzucamy!). Szparagi kroimy na małe kawałeczki.
Na patelnię wrzucamy ryż i mieszając smażymy przez kilka minut aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
Wino wlewamy na patelnię, i mieszając czekamy aż odparuje zapach alkoholu.
Następnie wlewamy chochlę bulionu, szparagi (bez główek) i papryczkę chili i dusimy to przez około 10 minut. Musimy pamiętać by mieszać ciągle nasze danie i dolewać bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie pochłonięta przez ryż.
Gdy skończy się nam bulion, na patelnie dajemy główki szparagów, a po ok. 5 minutach krewetki. Wszystko należy gotować jeszcze przez 4 minuty.
Na koniec możemy posypać nasze danie pietruszką, i przyprawić pieprzem.

Smacznego! ;)






¡Viva España!
Reakcje:

Tagged: , , , , ,

2 komentarze:

  1. Danie na prawdę pyszne. Polecam się zaopatrzyć w igiełki pomidorowe, całe danie jest znacznie bogatsze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)