Mam dla Was przepis na orientalne danie z kurczaka. Można je zrobić na dwa sposoby. Jeden jest taki, że użyje się gotowego sosu słodko-pikantnego (Polecam z firmy tao-tao ) i wtedy czas przygotowania jest bardzo krótki. Drugi sposób to zrobić samemu sos - bardziej czasochłonne, lecz daje nam niezwykła satysfakcje z wyśmienitego sosu domowej roboty.
Składniki (2 porcje) :
Sos:
- 5 papryczek chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka utartego kłącza imbiru
- ok. 100 ml winnego octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Pozostałe:
- 400 g piersi z kurczaka
- pół papryki zielonej
- pół papryki czerwonej
- 1 marchewka
- pół szklanki sosu.
- przyprawy w proszku : imbir, czosnek, papryka chili, słodka papryka, tymianek, sól, pieprz
- ryż
Przygotowanie:
Sos: Do robienia sosu polecam używanie rękawiczek jednorazowych. Papryczki należy przekroić na pół i wyciągnąć z nich pestki. Następnie pokroić na malutkie kosteczki.
Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach ,a czosnek rozgnieść.
Do małego rondelka wlewamy ocet, i wsypujemy cukier. Gotujemy, mieszając do uzyskania gęstego syropu.
Do rondelka wrzucamy pokrojoną papryczkę chili, starty imbir i czosnek. Gotujemy na małym ogniu aż sos stanie się gęsty.
Kurczak: Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, imbirem i czosnkiem. Następnie smażymy go na oleju.
Gotujemy ryż.
Warzywa kroimy na małe kosteczki i dusimy przez około 10 minut. Do warzyw dodajemy kurczaka oraz sos. Gotujemy ze sobą przez około 5 minut.
Podajemy z ryżem i z dużą szklanką wody ;)
Smacznego
Kurczak: Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, imbirem i czosnkiem. Następnie smażymy go na oleju.
Gotujemy ryż.
Warzywa kroimy na małe kosteczki i dusimy przez około 10 minut. Do warzyw dodajemy kurczaka oraz sos. Gotujemy ze sobą przez około 5 minut.
Podajemy z ryżem i z dużą szklanką wody ;)
Smacznego
Bardzo smaczny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam takie słodko-kwaśne sosy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńsłodko-OSTRY
UsuńJuż poczułam ten smak! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam sos z mniejszą ilością papryczki i też była moc;) , dzieki za przepis i polecam bardzo! Bożena.
OdpowiedzUsuń