niedziela, 16 marca 2014


Ilość: 2 porcje

Składniki :
• 2 plastry mięsa wołowego z udźca (ok. 400 g)
• sól, pieprz
• papryka słodka i chili
• oliwa

Sos BBQ:
• 1/2 szklanki keczupu pikantnego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki zaparzonej kawy
• łyżeczka soku z cytryny
• łyżka miodu
• 1,5 łyżeczki musztardy
• szczypta soli
• łyżeczka mielonej papryki słodkiej
• 2 ząbki czosnku
• 1/4 szklanki bulionu (może być z kostki)

Ziemniaczki pieczone:
• 6-8 mniejszych oczyszczonych ziemniaków
• Przyprawa do ziemniaków (kolendra, czosnek, kminek, papryka słodka, nasiona kopru, cząber, majeranek, chili, pieprz czarny oraz czosnek )

Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić na pół i gotować przez ok. 14 minut. Mięso przyprawić sola, pieprzem oraz papryką i odłożyć ( nie do lodówki ). Czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Ziemniaki wyjąć z wody, przekroić na ćwiartki, posypać przyprawą do ziemniaków oraz pokropić oliwą. Położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C( najlepiej z opcją grilla). Piec ziemniaczki aż się zarumienią.
Gdy ziemniaki będą w piekarniku, możemy zacząć piec mięso. Steki należy położyć na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy steki przez 2-3 min po jednej stronie, a następnie przewracamy i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Usmażone steki odłożyć na chwilę na deskę, by „odpoczęły” i by soki się rozłożyły.Oprószyć solą, pieprzem, podawać z przygotowanym wcześniej sosem BBQ i ziemniaczkami.









                                                     Kuchnia Ameryki Północnej
Reakcje:

Tagged: , , , , ,

2 komentarze:

  1. Na steki polecam antrykot, dużo delikatniejsze mięso niż udziec, bardziej odpowiednie do krótkiej obróbki cieplnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Zgadzam się z Tobą, ale akurat miałam udziec wołowy. Na steki bardzo dobrze nadaje się też mięso z polędwicy i rostbefu.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)