piątek, 13 lutego 2015

Dziś piątek trzynastego. Jak Wam mija dzień?  Mam nadzieję, że nie spotkały Was żadne przeciwności losu. Jeśli jednak ten dzień nie jest dla Was najlepszy, to mam coś dla Was!
Zjedzenie pysznego soczystego kurczaka w chrupiącej migdałowo-miodowej panierce z pewnością sprawi, że ten dzień będzie lepszy !


Składniki:
4 porcje
  • podwójna  pierś z kurczaka
  • 150 g migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta imbiru
  • łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie: Kurczaka kroimy na plastry grubości ok. 3 cm. Przygotowujemy marynatę z miodu, oliwy, oraz imbiru. Filety z kurczaka smarujemy marynatą i dajemy do lodówki na co najmniej 30 min. 
W międzyczasie przygotowujemy 3 talerze z rozsypanymi migdałami, rozbełtanym jajkiem, mąką oraz blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Można też upiec kurczaka na patelni, ale może to się źle skończyć dla migdałowej panierki.
Filety z marynatą delikatnie obtaczamy w mące, w jajku, a na koniec w migdałach. Tak przygotowane filety układamy na blaszce wraz z frytkami i pieczemy przez ok. 20 minut. 
Smacznego ;)


Walentynkowe menu

Tagged: , , , , ,

2 komentarze:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla
    miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Od prawie dwóch lat gotuje bardzo dobre obiady dla całej mojej rodziny.Przepisy na te obiady mam z strony internetowej https://conaobiad.com.pl która została mi polecona przez przyjaciółkę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)