poniedziałek, 3 marca 2014

Zupa grochowa do tej pory kojarzyła mi się z czymś ciężkim i tłustym. Na myśl o grochówce w mojej głowie pojawiał się wielki gar zupy w której pływa masa mięsa, boczku i ziemniaków. Nigdy do głowy nie przyszłoby mi żeby zrobić sobie zupę grochową, ale poznałam przepis który niewiele ma wspólnego z "wojskową grochówką". Zupa jest lekka i w smaku bardzo wyrazista.



Składniki:

  • 100 g łuszczonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1  ziemniak
  • 2 łodygi selera
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatowej
  • 1 liść laurowy
  • ok.1 litr wywaru z warzyw lub wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Groch trzeba moczyć przez godzinę w gorącej wodzie.  Pokrój cebulę, surowego ziemniaka i selera. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj kminek, a następnie cebulę. Smaż 3-4 minuty. Dodaj ziemniak, seler i groch. Smaż przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Włóż liść laurowy i wlej prawie cały wywar. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 40 minut na małym ogniu. Dodaj teraz zmieloną gałkę muszkatową, wyjmij liść laurowy i odstaw na kilka minut aż przestygnie. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją wywarem. Dopraw do smaku. 
    Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

Tagged: , , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)