Nie każdy lubi przygotowywać ryby, ze względu na zapach, czy trudną dostępność. Ciężko kupić świeżą rybę w dobrej cenie. Zaś mrożone nie są najlepsze. Jako wzbogacenie naszej diety polecam szybkie sałatki z rybami, które są łatwo dostępne, tak jak np. wędzona makrela .
Ilość: 2 porcje
Składniki :
- 1 średnia makrela
- kilka listków zielonej sałaty
- garść rukoli
- garść kiełek brokułu
- pomarańcza
Sos:
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sałatę i kiełki umyć i osuszyć. Pomarańczę umyć i obrać, a następnie pokroić na małe kawałeczki.
Makrele najlepiej "otworzyć" w miejscu gdzie jest przecięta. następnie wyciągnąć szkielet. Następnie możemy wyciągać z ryby większe kawałki mięsa, uważając na ości.
Składniki sosu wymieszać ze sobą. Sałaty, kiełki, pomarańczę, makrele możemy teraz połączyć i polać sosem. Sałatkę można podawać z grzankami, skropionymi oliwą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)