Ilość : (2 duże porcje )
Składniki:
- indyk ok. 200 g
- połowa pora
- połowa cebula
- marchewka
- sos sojowy
- curry
- przyprawy kuchni chińskiej (można kupić gotową mieszankę np. taką - lub zamiast jej użyć przypraw : czosnek, imbir, papryka słodka, chili, gorczyca )
- papryczka chili
- oliwa
- makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
Indyka pokroić na kostkę, przyprawić mieszanką lub wymienionymi przyprawami. Następnie usmażyć go na oliwie.
Gdy indyk będzie się smażył, możemy w tym czasie posiekać cebulę, zetrzeć marchewkę, oraz pokroić pora na cienkie krążki. Cebulkę należy podsmażyć, na osobnej patelni, dodać do niej pora, marchewkę i to dusić przez ok. 15 min. Możemy zacząć gotować makaron. Do warzyw dodajemy pokrojoną papryczkę chili
Mięso możemy dodać do warzyw i przyprawić sosem sojowym (ok. 1 łyżeczka) według smaku.
Nie jestem wielbicielką makaronu ryżowego, więc proponuje aby go podsmażyć (ok 1 min) na patelni z kroplą oliwy i łyżką curry. Taki makaron dodaje do warzyw z indykiem i mieszam.
Danie jest gotowe do podania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)