poniedziałek, 17 lutego 2014


Ilość : (2 duże porcje )
Składniki: 
  • indyk ok. 200 g
  • połowa pora
  • połowa cebula
  • marchewka
  • sos sojowy
  • curry
  • przyprawy kuchni chińskiej (można kupić gotową mieszankę np. taką - lub zamiast jej użyć przypraw : czosnek, imbir, papryka słodka, chili, gorczyca )
  • papryczka chili
  • oliwa
  • makaron ryżowy
Sposób przygotowania:  
Indyka pokroić na kostkę, przyprawić mieszanką lub wymienionymi przyprawami. Następnie usmażyć go na oliwie. 
Gdy indyk będzie się smażył, możemy w tym czasie posiekać cebulę, zetrzeć marchewkę, oraz pokroić pora na cienkie krążki. Cebulkę należy podsmażyć, na osobnej patelni, dodać do niej pora, marchewkę i to dusić przez ok. 15 min. Możemy zacząć gotować makaron. Do warzyw dodajemy pokrojoną papryczkę chili
Mięso możemy dodać do warzyw i przyprawić sosem sojowym (ok. 1 łyżeczka) według smaku.
Nie jestem wielbicielką makaronu ryżowego, więc proponuje aby go podsmażyć (ok 1 min) na patelni z kroplą oliwy i łyżką curry. Taki makaron dodaje do warzyw z indykiem i mieszam. 
Danie jest gotowe do podania. 

Reakcje:

Tagged: , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)