niedziela, 16 lutego 2014


Przepraszam za moją długą nieobecność na blogu. Spowodowane było to sesją. Jako że, w końcu mam trochę czasu, zamierzam pododawać sporo przepisów.







Podstawowy przepis na ciasto

Ciasto na pizze :

• pół szklanki mleka
• pół szklanki wody
• dwie szklanki mąki
• 30 g drożdży
• pół łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• zioła do smaku ( oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
• szczypta cukru

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz zioła. Wszystko ze sobą mieszamy. Mieszamy mleko z wodą i podgrzewamy tak aby było ciepłe - nie gorące. Następnie wrzucamy pokruszone drożdże, dodajmy szczyptę cukru i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. W mące robimy wgłębienie i wlewamy powoli roztwór z drożdży, mieszając. Na koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto nie będzie nam się kleiło do rąk i będziemy pewni, że składniki się wymieszały to odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (wystarczy ok 30 min. )

I teraz mamy dwa warianty :

• Jeśli chcemy pizze na cienkim cieście to
1. nagrzewamy piekarnik z blachą w środku do maksymalnej temepratury ( 250 °C)
2.Ciasto dzielimy na 3części
3.Pizze formujemy (najlepiej za pomocą wałka ) z jednej części ciasta na papierze do pieczenia 4.dodajemy na spód pizzy dodatki
5.Gotowa pizze wkładamy na gorącą blachę do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 min. Wyciągamy jak brzegi będą zarumienione.


• Jeśli chcemy chrupiącą pizze na puszystym cieście
1. Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250 ° C)
2. Używamy formy do pizzy, lub jeśli nie mamy polecam formę do tarty, wlewamy do niej oliwę z oliwek i smarujemy nią całą formę.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część formujemy dłońmi w formie do tarty.
4. Na spód pizzy kładziemy dodatki i wkładamy w formie do piekarnika i pieczmy ok. 10- 15 min .


Pizza góralska




Pizza góralska była wytworem mojej wyobraźni i mojego chłopka w światowy dzień pizzy. Spacerując po ulicy Grodzkiej w Krakowie, natrafiliśmy na pana sprzedającego oscypki. W taki sposób znaleźliśmy podstawy składnik do naszej pizzy - oscypek. Szybko dokupiliśmy żurawinę, która wspaniale pasuję do gorących oscypków. Ale oscypki i żurawina to zbyt mało? Zastanawialiśmy co jeszcze kojarzy nam się ze smakiem gór. Padło na góralską kiełbasę, boczek oraz ogórki kiszone. Jako sos zdecydowałam się szybko na śmietanę.

Składniki :

Oscypek w kształcie walca (ok. 150 g)
1 kiełbasa góralska
2 średnie ogórki kiszone
boczek parzony wędzony (ok 4 plasterki)
4 łyżki śmietany 12 %
konfitura z żurawiny
sól, pieprz

Śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nią spód pizzy. Następnie sypiemy pizze potartym oscypkiem (zostawiamy trochę sera do posypania na wierzch.) Układamy pokrojoną kiełbasę bez skórki, boczek, oraz ogórki. Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy aż brzegi się zarumienią.
Na koniec przyozdabiamy pizze konfiturą żurawinową.




Pizza Pepperoni



Składniki :
  • Salami pikantne 
  • tarty ser (ok 150 g)
  • papryczka chili
  • oliwki
Sos pomidorowy (szybki):
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, pieprz ziołowy)
  • łyżeczka octu 
  • łyżeczka oliwy
Sos przygotowujemy zaraz po zrobieniu ciasta na pizze, po to aby się przegryzł. Mieszamy wszystkie składniki sosu ze sobą i odstawiamy.
Spód pizzy smarujemy sosem, następnie obsypujemy żółtym serem (zostawiając trochę sera do posypania na wierzch ).  Układamy pokrojone oliwki, salami oraz papryczkę chili. Pizze pieczemy do czasu aż się zarumieni. 



Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)