Wiele osób uwielbia chałwe. W tym mój chłopak. Na jego urodziny przygotowałam chałwowo-kawowy sernik. Wszyscy byli nim zachwyceni. Sernik okazał się niezbyt trudny w zrobieniu. Sernik należy przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi przebywać długo w lodówce (min. 12 godzin)
Ilość: ok. 14 średnich kawałków
Koszt: ok. 45 zł
Składniki :
Masa kawowo-chałwowa:
• 300 g chałwy
• 100 ml mocnej kawy
• 100 ml śmietanki kremówki 30%
Spód:
• 190 g ciastek maślanych kakaowych (mogą byc zwykłe maślane + 2 łyżki gorzkiego kakao)
• 2 łyżki masła
• 60 g chałwy
Masa serowa:
• 500 g tłustego twarogu
• 500 g mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 5 jajek
:
Na wierzch :
• 200 g śmietany 12% lub 18%
• 1 łyżka cukru wanilinowego
Dekoracja:
• pokruszona chałwa
• konfitura wiśniowa ( polecam konfiture wiśniową z łowicza)
Przygotowanie:
Twaróg i serek mascarpone oraz jajka wyjąć 2 godziny
wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Dno tortownicy o
średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier
na zewnątrz.
Masa kawowo-chałwowa:
Pokruszoną chałwę włożyć do rondelka, dodać zaparzoną kawę i
śmietankę kremówkę, następnie mieszając podgrzewać w rondelku aż do
rozpuszczenia chałwy. Odstawić z ognia, ostudzić.
Spód: Ciasteczka, masło i chałwę zmielić w melakserze lub
rozdrabniaczu do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłożyć na dno tortownicy,
mocno uklepać, wstawić do lodówki.
W międzyczasie możemy włączyć piekarnik aby nagrzał się do
temperatury 175 ˚ C (grzanie góra i dół)
Masa serowa:
Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu.
Włożyć go do misy, dodać mascarpone, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na
małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po
jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund
po każdym jajku. Na koniec zmiksować z ostudzoną masą kawowo-chałwową.
Masę wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika.
Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do120 st. C i piec przez
kolejne 90 minut
Na wierzch:
Przygotowujemy polewę: Mieszamy śmietanę z cukrem
waniliowym. Gdy Sernik się upiecze szybko go wyciągamy z piekarnika i na górę
rozsmarowujemy polewę. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i piec dalej przez 15
minut w 120 stopniach C.
Musimy pamiętać aby stopniowo
wyjmować sernik z piekarnika - najpierw
lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej. Wyjąć na blat i
ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez
przykrycia) na minimum 12 godzin. Im sernik dłużej się chłodzi tym nabiera
lepszej konsystencji i smaku.
Sernik możemy ozdobić pokruszoną chałwą i polać konfiturą
wiśniową ;)
Przepysznie to wygląda! I na pewno równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńJest wspaniały ,ja też uwielbiam chałwę .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńja również uwielbiam chałwę :) ten tort prezentuje się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, połączenie kawy i chałwy musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :D
UsuńWarto spróbować !:D