niedziela, 29 grudnia 2013



Dziś chciałabym Wam zaprezentować proste danie, które doskonale nadaje się na rodzinny obiad. 
Jest to kurczak w  cieście kokosowym z sosem słodko-kwaśnym. Idealne dla osób które lubią smaki kuchni orientalnej. Ta potrawa z pewnością zadowoli ich kubki smakowe :-)

Składniki na kurczak w cieście kokosowym :
  • kurczak (800g)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g wiórków kokosowych 
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • mleczko kokosowe ( mała puszka)
  • Sól
  • pieprz do smaku


Kroimy kurczaka w plastry, następnie przesmażamy go na oliwie. Następnie nalewamy wodę i gotujemy kurczaka. Gdy kurczak będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia i zajmujemy się ciastem.
W misce mieszamy dwie szklanki mąki pszennej, saszetkę proszku do pieczeni. Następnie dodajemy trzy jajka, dwie szklanki mleka, puszkę mleka kokosowego oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto.
 Gdy ciasto jest już wymieszane dodajemy wiórki kokosowe, po czym dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy gorący olej do smażenia, tak, aby było go dużo. Można również smażyć w frytkownicy. Kurczaka pokrojonego w paski, namaczamy w przygotowanym cieście, po czym wrzucamy na głęboki tłuszcz.(należy smażyć tak długo, aż kurczak w środku będzie gotowy). Po chwili smażenia kurczak w cieście kokosowym jest już gotowy. Gotowego kurczaka podajemy z sosem słodko-kwaśnym oraz ryżem. Można dodać sałatkę z kapusty pekińskiej.


Sos słodko-kwaśny :
  • 1 cebula
  • mały kawałek startego imbiru (ok 2 cm)
  • 1 puszka ananasa
  • 1 szklanka wody,
  •  4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 lyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml wody



W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju lub oliwy i podsmaż drobno posiekany czosnek, obrany i starty imbir, oraz cebulę pokrojoną w słupki. Następnie dodaj wszystkie składniki na sos za wyjątkiem roztworu z mąki i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut od czasu do czasu mieszając do momentu, aż sos stanie się gęsty i szklisty. Następnie wrzuć kostki  ananasa oraz paprykę i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie zmiksuj wszystko.  Na koniec dodaj roztwór z mąki, aby zagęścić sos. 
Reakcje:

Tagged: , , , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)