poniedziałek, 23 marca 2015




Czy już macie pomysły co się pojawi na wielkanocnym stole?:D
Jedną z moich propozycji są pyszne, łatwe w przygotowaniu, marchewkowo-owsiane ciasteczka wypełnione śmietankowym kremem. Na pewno świetnie zastąpią słodycze w lany poniedziałek, jak i doskonale się sprawdzą jako niedzielny deser.
Przepis na ok. 40 małych ciasteczek. 
Składniki:
  • 1,25 szklanki maki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru/ekstraktu waniliowego
  • garść rodzynek lub orzechów 
  • 1 jajko
  • 2 średniej wielkości starte marchewki

Krem:
  • 2 łyżki masła
  • 150 g serka śmietankowego 
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski z sodą oczyszczoną i solą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, imbir, cynamon, i gałkę muszkatołową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, a następnie dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy. Z mokrą masą mieszamy startą marchewkę i orzechy/rodzynki. Dodajemy suche składniki do mokrych, małymi porcjami i mieszamy. 
Odstawiamy ciasto na godzinę. 10 minut przed końcem nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Formujemy okrągłe ciasteczka na  papierze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut.
Przygotowujemy krem poprzez zmiksowanie ze sobą wszystkich składników.
Czekamy aż ciasteczka trochę wystygną, smarujemy je kremem.




Wielkanocne Smaki - edycja V

Tagged: , , , , , , ,

5 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)