piątek, 27 marca 2015


Mam dla Was przepis na bardzo cienką pizze. Sekret tego przepisu polega na tym, aby wkładać ciasto z pizzy do gorącego pieca z nagrzaną blachę. Dzięki temu uzyskamy prawdziwą włoską, cienką i chrupiącą pizzę !

2 średnie pizze
Składniki:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej 
  • przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, chili, sól
Przygotowanie:

Podgrzewamy wodę w szklance tak by była ciepła, ale nie gorąca. 
Łączymy ze sobą wodę, drożdże, oliwę, cukier  i szczyptę soli. 
W misce mieszamy mąkę z ziołami. 
Dodajemy nasz rozczyn z drożdży do mąki i wyrabiamy ciasto.  
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 
Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia, wielkości naszej blachy.
Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury 250 C z blachą w środku.
Ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z niego kulkę, a następnie cienki placek. Kropimy papier do pieczenia oliwą. Przekładamy ciasto na papier do pieczenia i kładziemy na nim przygotowane wcześniej składniki. 
Przygotowaną pizze przekładamy ostrożnie na rozgrzaną blachą i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez ok. 15 minut, aż pizza się zarumieni. 



Reakcje:

Tagged: , , , , , ,

3 komentarze:

  1. Wygląda super :-) gratuluję udanego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pizzę na cienkim cieście ale jeszcze nigdy nie jadłam pizzy na tak cienkim cieście. Muszę wykorzystać twój patent.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj i daj znać jak wyszło!

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)