piątek, 27 marca 2015


Mam dla Was przepis na bardzo cienką pizze. Sekret tego przepisu polega na tym, aby wkładać ciasto z pizzy do gorącego pieca z nagrzaną blachę. Dzięki temu uzyskamy prawdziwą włoską, cienką i chrupiącą pizzę !

2 średnie pizze
Składniki:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej 
  • przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, chili, sól
Przygotowanie:

Podgrzewamy wodę w szklance tak by była ciepła, ale nie gorąca. 
Łączymy ze sobą wodę, drożdże, oliwę, cukier  i szczyptę soli. 
W misce mieszamy mąkę z ziołami. 
Dodajemy nasz rozczyn z drożdży do mąki i wyrabiamy ciasto.  
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 
Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia, wielkości naszej blachy.
Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury 250 C z blachą w środku.
Ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z niego kulkę, a następnie cienki placek. Kropimy papier do pieczenia oliwą. Przekładamy ciasto na papier do pieczenia i kładziemy na nim przygotowane wcześniej składniki. 
Przygotowaną pizze przekładamy ostrożnie na rozgrzaną blachą i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez ok. 15 minut, aż pizza się zarumieni. 



Tagged: , , , , , ,

4 komentarze:

  1. Wygląda super :-) gratuluję udanego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pizzę na cienkim cieście ale jeszcze nigdy nie jadłam pizzy na tak cienkim cieście. Muszę wykorzystać twój patent.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, cienka, pyszna, nie zapycha 🙈❤️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)