piątek, 13 marca 2015

Jeśli szukacie czegoś pysznego, niewymagającego umiejętności i czasu to zachęcam do wypróbowania kaszy z grillowaną papryką, rukolą i fetą. Świetnie się sprawdzi jako posiłek w pracy, na uczelni oraz na kolację.


2 porcje
Składniki:
  • torebka kaszy jaglanej (ok 100g) lub szklanka kaszy kuskus 
  • 1 duża papryka
  • 3/4 opakowania sera feta
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki dżemu figowego lub miodu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy z solą i kroplą oliwy. 
Rukolę myjemy i osuszamy.
Paprykę myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Patelnię kropimy oliwą. Paprykę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej, od czasu do czasu obracając. Gdy papryka się zarumieni i stanie się miękka dodajemy na patelnię czosnek. Grillujemy jeszcze przez 3 min. 
Ser feta kroimy na kostki. Przygotowujemy sos, poprzez zmieszanie wszystkich składników. 
Kaszę nakładamy na talerz, kropimy ją sosem i  układamy na niej zgrillowaną paprykę, czosnek, rukolę i ser feta.
Reakcje:

Tagged: , , , , , , ,

1 komentarz:

  1. Witam. Masz fajny blog i ciekawe przepisy. Może dołączysz do mojej grupy. Pozdrawiam. Dorota Katarzyna z bloga EsmeraldaZeSmakiem.
    https://www.facebook.com/groups/NocneWypiekiinietylko/
    Nocne Wypieki i nie tylko

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)