sobota, 11 października 2014


Mam dla Was przepis na pyszną, dyniową tartę na kruchym pełnoziarnistym spodzie. Obsypana rukolą oraz parmezanem zachwyci nie jedno podniebienie. Dodatek ostrej papryki idealnie równoważny się ze słodką dynią. Jest to danie, które naprawdę warto spróbować. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:
Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. pół szklanki wody
  • 1 żółtko
  • sól
  • oregano, papryka słodka
Pozostałe:
  • połówka małej dyni
  • parmezan
  • 2 cm imbiru
  • ząbek czosnku
  • goździki
  • oliwa z oliwek
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • ostra papryczka
  • 1 mały kozi jogurt 
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy przyprawy, oliwę i żołtko. Mieszamy ze sobą. Wlewamy wodę bardzo małymi ilościami, ciągle wyrabiając ciasto. 
Ciasto powinno przypominać konsystencje kruchego ciasta. Następnie rozwałkujemy je i przekładamy do formy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 10 minut.

Dynię obieramy, wybieramy miąższ i kroimy ją na cienkie plastry. Imbir obieramy i siekamy. Papryczkę chili kroimy na plasterki Plastry dyni kładziemy na rozgrzaną patelnię z kroplą oliwy i przyprawiamy ją posiekanym imbirem oraz kawałeczkami chili. 
Na patelnię wrzucamy parę goździków. 
Podsmażamy tak dynię, aż będzie bardziej miękka.

Ciasto wyciągamy z piekarnika. Czekamy, aż trochę ostygnie.
Brzegi cista tarty smarujemy żółtkiem, natomiast dno białkiem. 
Następnie na dnie rozsmarowujemy kozi jogurt i sypiemy parmezan (po upieczeniu uzyskamy gęsta masę). 
Na góre układamy podsmażoną dynie, chili, imbir i posiekany czosnek. Przy brzegach rozlewamy białko. 
Na koniec posypujemy tarte parmezanem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 °C na 20 min.
Tartę podajemy posypana rukola i parmezanem.
Smacznego





Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Tagged: , , , , , , , ,

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie :) mam jeszcze kilka dyń to chętnie skorzystam z przepisu...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)