Góry. Słońce. Świeży smaczny pstrąg złowiony na poczekaniu. Nie ma nic lepszego niż, przygotowanie go na grillu. Do przepysznego pstrąga wystarczy tylko masło, czosnek, cytryna, zioła oraz kawałek foli aluminiowej. Podany z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z dojrzałych pomidorów stanowi przepyszne danie.
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 2 świeże, wypatroszone pstrągi
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1 cytryna
- świeża lub wysuszona natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, gorczyca, rozmaryn
Przygotowanie:
Czosnek, pietruszkę siekamy i łączymy z masłem.
Pstrąga należy oczyścić, a następnie posmarować w środku masłem z pietruszką i czosnkiem i dodać przypraw. Na koniec pokropić w środku sokiem z cytryny.
Folie aluminiową kropimy oliwą, aby zapobiec przyklejeniu się skórki pstrąga do folii.
Na pstrągu kładziemy plasterki cytryny i zawijamy go w folię aluminiową. Wkładamy go do lodówki na 30 minut. Tak przygotowanego pstrąga grillujemy przez 10 minut z każdej strony.
Pstrąg z grilla wspaniale smakuje z wytrawnym, owocowym białym winem szczepu chardonnay.
Faktycznie za każdym razem tak podana ryba jest na pewno smaczna i ja również uwielbiam ją jeść właśnie w takiej postaci. Muszę przyznać, że jeśli chodzi o mnie to ja zachwalam sobie również rybę z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ i muszę przyznać, ze bardzo fajnie wychodzą te dania.
OdpowiedzUsuń