Ciągłe i spontaniczne wyjazdy nie służą mi w prowadzeniu bloga. Staram się coś dodawać wszystko co ugotuję, ale kończy się na jednym przepisie w tygodniu. Za miesiąc skończą się wyjazdy, zacznie się rok akademicki i posty na blogu będą się pojawiać częściej! Obiecuję!
A teraz do przepisu. Jak pewnie zauważyliście w sklepach półki, aż uginają się od pysznych świeżych warzyw. Każdy kto lubi gotować, zapewne zdążył już przygotować mnóstwo przetworów z soczystych pomidorów, chrupiącej papryki oraz ogórków.
Dziś zamierzam Wam przedstawić prosty przepis na smaczny i ciekawy obiad z wykorzystaniem papryki w roli głównej.
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 4 papryki
- 150g kaszy kuskus
- pierś z kurczaka
- ser feta
- przyprawy : sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, majeranek, oregano, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na patelni.
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (tak by zaraz po zalaniu, woda "wystawała" 1 cm nad kaszą) i dodajemy do niej trochę soli i ziół, by miała lepszy smak.
Paprykę rozkrajmy w sposób widoczny na zdjęciu. Wybieramy z niej pestki.
Ser feta rozdrabniamy na małe części.
W misce mieszamy ze sobą kurczaka, kaszę, ser feta i przekładamy wszystko do papryk.
Naczynie żaroodporne kropimy oliwą, a następnie wkładamy do niego nasze papryki.
Danie wygląda wybornie! Papryki kosztują grosze, więc muszę zaprosić znajomych na pyszną kolację ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowaną paprykę, takie nadzienie na pewno by mi zasmakowało. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji ;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda ten talerz!
OdpowiedzUsuńJa jadłam w wersji z mozzarellą, kurczakiem i ryżem! Też były smaczne.