środa, 27 sierpnia 2014


 Ciągłe i spontaniczne wyjazdy nie służą mi w prowadzeniu bloga. Staram się coś dodawać wszystko co ugotuję, ale kończy się na jednym przepisie w tygodniu. Za miesiąc skończą się wyjazdy, zacznie się rok akademicki i posty na blogu będą się pojawiać częściej! Obiecuję! 

A teraz do przepisu. Jak pewnie zauważyliście w sklepach półki, aż uginają się od pysznych świeżych warzyw. Każdy kto lubi gotować, zapewne zdążył już przygotować mnóstwo przetworów z soczystych pomidorów, chrupiącej papryki oraz ogórków. 
Dziś zamierzam Wam przedstawić prosty przepis na smaczny i ciekawy obiad z wykorzystaniem papryki w roli głównej. 

Ilość: 4 porcje
Składniki:
  • 4 papryki
  • 150g kaszy kuskus
  • pierś z kurczaka
  • ser feta
  • przyprawy : sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, majeranek, oregano, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na patelni.
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (tak by zaraz po zalaniu, woda "wystawała" 1 cm nad kaszą) i dodajemy do niej trochę soli i ziół, by miała lepszy smak.
Paprykę rozkrajmy w sposób widoczny na zdjęciu. Wybieramy z niej pestki.
Ser feta rozdrabniamy na małe części.
W misce mieszamy ze sobą kurczaka, kaszę, ser feta i przekładamy wszystko do papryk.
Naczynie żaroodporne kropimy oliwą, a następnie wkładamy do niego nasze papryki.
Smacznego !


Warzywa psiankowate 2014

Tagged: , , , , , , ,

3 komentarze:

  1. Danie wygląda wybornie! Papryki kosztują grosze, więc muszę zaprosić znajomych na pyszną kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię faszerowaną paprykę, takie nadzienie na pewno by mi zasmakowało. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda ten talerz!
    Ja jadłam w wersji z mozzarellą, kurczakiem i ryżem! Też były smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)