wtorek, 9 września 2014


Co robicie, gdy nachodzi Was ochota na słodki obiad? Jeśli zwykłe naleśniki z serem Wam się znudziły, to zachęcam to wypróbowania tego przepisu. Przygotowanie naleśników z powidłami śliwkowymi zapiekanych z bezą może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest banalne! 

Ilość: 4 porcje
Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek
 Powidła śliwkowe:
  • 1 kg śliwek
  • cukier
  • ekstrakt waniliowy
  • 3/4 szklanki wina półwytrawnego
Beza:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • parę kropli soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Składniki do naleśników mieszamy ze sobą i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie smażymy na patelni.
Śliwki myjemy, kroimy, wyciągamy pestki i dajemy na patelnię. Dodajmy do nich 4 łyżki cukru oraz wlewamy wino. Dusimy je, aż zmiękną. Śliwki wyciągamy z sosu i przekładamy do miseczki, a sos nadal gotujemy do czasu, aż odparuje i stanie się gęstszy.
Białka ubijamy z solą i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż piana będzie lśniąca.
Dno naczynia żaroodpornego kropimy oliwą, a następnie wykładamy je naleśnikami. Na naleśniki kładziemy łyżkę śliwek i zamykamy je tak jak na zdjęciu. Gdy ułoży jedną warstwę, smarujemy ją cienką warstwą bezy, a następnie układamy kolejną warstwę naleśników i dajemy resztę bezy na górę.
Całość pieczemy w piekarniku w 180°C, aż do zarumienienia się bezy (ok. 10 minut).
Bezę polewamy sosem winno-śliwkowym.
Smacznego!







Śliwka - robaczywka!
Reakcje:

Tagged: , , , , , ,

1 komentarz:

  1. Naleśniki proszą się aby je zjeść i jak im odmówić .Już tak wspaniale się prezentują bardzo smakowicie wyglądają .Niebo dla podniebienia .
    Pychotka ......
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)