Co robicie, gdy nachodzi Was ochota na słodki obiad? Jeśli zwykłe naleśniki z serem Wam się znudziły, to zachęcam to wypróbowania tego przepisu. Przygotowanie naleśników z powidłami śliwkowymi zapiekanych z bezą może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest banalne!
Ilość: 4 porcje
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 500 ml mleka
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
- 1 kg śliwek
- cukier
- ekstrakt waniliowy
- 3/4 szklanki wina półwytrawnego
Beza:
- 2 jajka
- szczypta soli
- parę kropli soku z cytryny
- 4 łyżki cukru
Składniki do naleśników mieszamy ze sobą i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie smażymy na patelni.
Śliwki myjemy, kroimy, wyciągamy pestki i dajemy na patelnię. Dodajmy do nich 4 łyżki cukru oraz wlewamy wino. Dusimy je, aż zmiękną. Śliwki wyciągamy z sosu i przekładamy do miseczki, a sos nadal gotujemy do czasu, aż odparuje i stanie się gęstszy.
Białka ubijamy z solą i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż piana będzie lśniąca.
Dno naczynia żaroodpornego kropimy oliwą, a następnie wykładamy je naleśnikami. Na naleśniki kładziemy łyżkę śliwek i zamykamy je tak jak na zdjęciu. Gdy ułoży jedną warstwę, smarujemy ją cienką warstwą bezy, a następnie układamy kolejną warstwę naleśników i dajemy resztę bezy na górę.
Całość pieczemy w piekarniku w 180°C, aż do zarumienienia się bezy (ok. 10 minut).
Bezę polewamy sosem winno-śliwkowym.
Smacznego!

Naleśniki proszą się aby je zjeść i jak im odmówić .Już tak wspaniale się prezentują bardzo smakowicie wyglądają .Niebo dla podniebienia .
OdpowiedzUsuńPychotka ......
Pozdrawiam