Jak już wspomniałam w wczorajszym poście "Kulinarna przygoda w Paryżu , cz. 1" nie tak łatwo było dowiedzieć się co warto smacznego zjeść w Paryżu. Postanowiłam przygotować listę dań, które naprawdę warto skosztować w stolicy Francji.
Z góry ostrzegam, że każdą dietę trzeba odłożyć na bok by móc zasmakować w Paryskich specjałach.
1. Śniadania
I) Najbardziej typowym paryskim śniadaniem jest croissant z filiżanką kawy lub sokiem pomarańczowym. Najlepiej smakuje jedzony w kawiarence tuż przy małej, niezatłoczonej uliczce podawany z miodem i nutellą.
I) Najbardziej typowym paryskim śniadaniem jest croissant z filiżanką kawy lub sokiem pomarańczowym. Najlepiej smakuje jedzony w kawiarence tuż przy małej, niezatłoczonej uliczce podawany z miodem i nutellą.
Warto również spróbować innych ciasteczek zrobionych z francuskiego ciasta.
II) Bagietka - idealna na każdy posiłek w ciągu dnia. W wielu miejscach można ją kupić samą jak i z przeróżnymi dodatkami w środku.
III) Naleśnik z nutellą i bananami - zrobiony na Twoich oczach, świeży i gorący naleśnik podany w papierku doskonale się sprawdza, gdy się gdzieś spieszysz i chcesz zjeść coś małego.
2. Lunch
I) Quiche - placek zrobiony z kruchego ciasta wypełniony pysznym farszem z jajeczną masą.
II) Sałatki - jest ich naprawdę mnóstwo
III) Bagietki z bogatszym wnętrzem
IV) Tatar (Steak Tartare) - jest dostępny chyba wszędzie
V) Zupa cebulowa - zapiekana w piekarniku z krążkami cebuli i serem
VI) Steki - Francuzi wyjątkowo zwracają uwagę na kwestie krwistości steka
VII) Brochettes boeuf fromage - szaszłyk stworzony z sera owiniętego cienkim plastrem wołowiny. Z zewnątrz wołowina jest chrupka, a ser w środku jest bardzo miękki i lesisty
I) Crème brûlée - Czy może gdzieś lepiej smakować, niż zjedzony we ogrodach Wersalskich?
II) Makaroniki - warto ich skosztować, choć uważam że są mocno przereklamowane.
III) Magdalenki - małe ciasteczka przypominające smak naszych babeczek, tylko że w kształcie muszelek
4.Kolacje
Francuska kolacja polega raczej na przesiadywaniu, piciu wina, jedzenia pysznych serów, oliwek, owoców morza. Często można zauważyć francuza, który je zwykłe danie obiadowe na kolacją.
Więc teoria nie jedzenia ciężkich rzeczy na noc się nie sprawdza w tym przypadku.
II) Bagietka - idealna na każdy posiłek w ciągu dnia. W wielu miejscach można ją kupić samą jak i z przeróżnymi dodatkami w środku.
III) Naleśnik z nutellą i bananami - zrobiony na Twoich oczach, świeży i gorący naleśnik podany w papierku doskonale się sprawdza, gdy się gdzieś spieszysz i chcesz zjeść coś małego.
2. Lunch
I) Quiche - placek zrobiony z kruchego ciasta wypełniony pysznym farszem z jajeczną masą.
II) Sałatki - jest ich naprawdę mnóstwo
III) Bagietki z bogatszym wnętrzem
IV) Tatar (Steak Tartare) - jest dostępny chyba wszędzie
V) Zupa cebulowa - zapiekana w piekarniku z krążkami cebuli i serem
VI) Steki - Francuzi wyjątkowo zwracają uwagę na kwestie krwistości steka
VII) Brochettes boeuf fromage - szaszłyk stworzony z sera owiniętego cienkim plastrem wołowiny. Z zewnątrz wołowina jest chrupka, a ser w środku jest bardzo miękki i lesisty
I) Crème brûlée - Czy może gdzieś lepiej smakować, niż zjedzony we ogrodach Wersalskich?
II) Makaroniki - warto ich skosztować, choć uważam że są mocno przereklamowane.
III) Magdalenki - małe ciasteczka przypominające smak naszych babeczek, tylko że w kształcie muszelek
4.Kolacje
Francuska kolacja polega raczej na przesiadywaniu, piciu wina, jedzenia pysznych serów, oliwek, owoców morza. Często można zauważyć francuza, który je zwykłe danie obiadowe na kolacją.
Więc teoria nie jedzenia ciężkich rzeczy na noc się nie sprawdza w tym przypadku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)